کدام دردها با ماساژ درمانی بهبود می یابند؟
ماساژ درمانی بسیاری از تکنیکهای ماساژ را در بر میگیرد. نوع ماساژ ارائه شده به بیمار، به شرایط جسمانی و نیازهای درمانی وی بستگی دارد. شواهد زیادی در این رابطه وجود دارد که ماساژ دارای تأثیرات سودمندی بر درد و سایر علائم متنوع در افراد مختلف میباشد.
سیاتیک دردی در ناحیه کمر یا باسن است که از پشت ران به پایین ساق پا انشعاب پیدا میکند و با ماساژ درمانی بهبود می یابد. درد سیاتیک معمولاً در اثر تحریک یک یا چند عصب تحتانی نخاع ایجاد میشود. درد سیاتیک ممکن است خفیف یا شدید باشد و اغلب به دلیل ساییدگی و پارگی ایجاد میشود. سیاتیک باعث درد و ناراحتی، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف میشود؛ اما بسیاری از درمان های مؤثر برای آن در دسترس است. سیاتیک حاد طی 4 تا 6 هفته برطرف میشود در حالی که سیاتیک مزمن بیش از 8 هفته طول می کشد و ممکن است نیاز به درمان طولانی تری داشته باشد.
برای جلوگیری از پیشرفت علائم سیاتیک ، بهتر است هرچه زودتر درمان سیاتیک را شروع کنید. متخصصان طب فیزیکی برای درمان سیاتیک، ابتدا روشهای درمانی غیر جراحی را انتخاب میکنند. اگر میخواهید جایگزینی برای مسکنهای سنتی در کاهش درد سیاتیک بیابید، ماساژ درمانی سیاتیک میتواند به شما کمک کند. این روش، منشاء سیاتیک شما را درمان نمیکند؛ اما میتواند تا حد قابل ملاحظه ای درد را تسکین دهد.
علل سیاتیک
- سیاتیک زمانی اتفاق میافتد که عصب سیاتیک فشرده شود.
- دیسکهایی بین مهرههای ستون فقرات قرار دارند که به عنوان ضربهگیر عمل میکنند. گاهی اوقات آنها لغزیده یا بیرون میزنند و به عصب فشار وارد میکنند. این عارضه مهمترین دلیل ابتلا به درد سیاتیک است.
- رشد بیش از حد استخوانها که به آن «خار استخوانی» گفته میشد نیز میتواند به عصب مجاور فشار وارد کند.
- عضلاتی به نام عضلات فورمیس در عمق لگن وجود دارند که ممکن است گاهی اوقات دچار گرفتگی و اسپاسم شوند و به عصب سیاتیک فشار وارد کنند.
- گاهی اوقات ابتلا به بیماریهای دیگر مانند تومورها نیز ممکن است باعث جراحت عصبهای نزدیک به ستون فقرات شوند.

عوامل خطر سیاتیک
- افزایش سن: عمدهترین تغییرات در ستون فقرات مانند فتق دیسک کمر یا آرتروز مفاصل به دلیل افزایش سن ایجاد میشوند. این بیماریها احتمال ابتلا به درد سیاتیک را نیز افزایش میدهند.
- چاقی: فشار بیشتر ناشی از افزایش وزن که بر ستون فقرات وارد میشود ممکن است باعث ایجاد برخی تغییرات در ستون فقرات شود.
- سبک زندگی بیتحرک: نشستن به مدت طولانی نیز ممکن است احتمال ابتلا به درد سیاتیک را افزایش دهد.
- دیابت: ابتلا به دیابت نیز احتمال آسیبدیدگی عصب و در نتیجه بروز درد سیاتیک را افزایش میدهد.
علائم سیاتیک
- دردی که از قسمت پایین کمر شروع شده و تا باسن و پشت پاها کشیده میشود.
- درد ممکن است با احساس سوزش همراه باشد
- درد در هنگام سرفه کردن یا عطسه کردن تشدید میشود که میتواند نشاندهنده فتق و بیرونزدگی دیسک باشد.
- احتمال بیحسی یا احساس گزگز در سمتی از بدن که دچار درد سیاتیک شده است وجود دارد.
- یکی از علائم شدید این بیماری، مشکل داشتن در هنگام راه رفتن به دلیل درد شدید است.
مزایای ماساژدرمانی
امروزه ماساژدرمانی بیش از پیش از نظر جامعه پزشکی به عنوان یک روش درمان مناسب برای انواع مختلف دردها در ناحیه کمر یا به عنوان یک درمان مکمل برای سایر درمانها مورد پذیرش قرار گرفته است. نتایج مطالعات انجام شده در این رابطه نشان میدهد ماساژدرمانی دارای مزایای متعدد برای بهبود درد در ناحیه کمر و گردن است. برخی از این مزایا به شرح زیر هستند:
- افزایش جریان و گردش خون در بدن که باعث میشود مواد مغذی مورد نیاز در اختیار عضلات و بافتهای بدن قرار گیرد. به این ترتیب بدن میتواند از توانایی طبیعی خود برای ترمیم آسیبدیدگی بافتها (همچون کشیدگی عضله) استفاده کند.
- کاهش گرفتگی عضله. ماساژدرمانی میتواند افزایش انعطافپذیری و کاهش درد ایجاد شده به خاطر گرفتگی عضلات را به همراه داشته و به این ترتیب حتی به بهبود خواب فرد نیز کمک کند.
- افزایش سطح تولید اندورفین در بدن که ماده شیمیایی برای ایجاد احساس خوب در مغز است. این ماده میتواند باعث کاهش افسردگی و تشویش فرد شده و بهطور همزمان منجر به از بین رفتن درد و تسریع فرآیند ریکاوری بدن شود. ترشح این ماده بهطور خاص برای افرادی میتواند مفید باشد که از مشکلات مزمن در ناحیه کمر یا گردن خود رنج میبرند.
انواع ماساژ درمانی
با توجه به اهداف و شرایط شما، پزشک ممکن است استفاده از یک نوع خاص ماساژ را پیشنهاد دهد یا ترکیبی از چند روش را برای شما تجویز نماید. این موارد عبارتند از:
- ماساژ سوئدی یا ماساژ ریلکس کردن: ماساژ سوئدی اصطلاحی است که برای توضیح مجموعهای از تکنیکهای ماساژ درمانی که میتواند به کاهش گرفتگی عضلات کمک کند و در آن از فشار آرام و ملایم عضلات سطح بدن استفاده میشود. این نوع ماساژ درمانی میتواند در کاهش احساس استرس و ناراحتی که ممکن است به گردن درد ، کمر درد ، درد شانه و…به شما اضافه شود، مؤثر و مفید باشد.
- ماساژ با سنگ داغ: در این روش از سنگهای گرم شده برای افزایش چرخش خون و ریلکس کردن عضلات استفاده میشود.
- ماساژ عمیق بافت: ماساژ عمیق بافت میتواند به همراه ماساژ سوئدی برای کاهش گرفتگی از عضلات موجود در سطح عمیقتر بدن و بافتهای ارتباطی در گردن و قسمت بالای کمر مورد استفاده قرار گیرد. هنگام استفاده از ماساژ عمیق بافت، فشار عمیقتر بر لایههای عضلانی وارد میشود و تمرکز بر آزاد سازی نقاط به هم گره خورده یا بافتهای آسیب دیده میباشد که ممکن است باعث گردن درد، کمر درد، درد شانه و… شده باشند.
- درمان نقطه محرک: در این روش ماساژ درمانی از یک فشار ثابت و یکنواخت برای آزاد سازی اسپاسم عضلات بدن و بهبود گردش خون به نواحی نیازمند درمان (کمر، گردن، پا، شانه و…) استفاده میشود. معمولاً نقاط یا گرههای خاص ایجاد شده در عضلات باعث ایجاد درد میشود و به همین خاطر در این روش سعی میشود این نقاط آزاد شده و از هم باز شوند.
- شیاتسو: این روش ماساژ درمانی یک نوع از ماساژ ژاپنی است که در آن ماساژ دهنده از وزن بدن خود برای وارد کردن فشار تدریجی به نقاطی از بدن که در طب چینی مهم هستند، استفاده میکند. در این حالت فیزیوتراپ با لمس کردن یا مالش دادن شبکه رگهای بدن که منبع جریان انرژی هستند (مریدین ها)، احساس بهتری با ایجاد جریان انرژی در بدن بیمار به وجود میآورد.
- علاوه بر موارد اشاره شده ماساژ انواع دیگری مانند تایلندی، بارداری و … نیز دارد. هر نوع از روشهای ماساژ درمانی دارای مزایای خاص خود است و به همین خاطر لازم است شما درباره روش مناسب برای خود با پزشک صحبت کنید. در این حالت شما ممکن است استفاده از یک روش ماساژ خاص را انتخاب کرده یا ممکن است ترکیبی از روشهای متنوع ماساژ را در جلسات مختلف انتخاب نمایید. صرف نظر از انتخاب انجام شده، شما به زودی متوجه خواهید شد که چگونه ماساژ میتواند احساس راحتی بیشتر و کاهش درد، فشار و گرفتگی را برای شما به همراه داشته باشد.
روش انجام ماساژ درمانی
معمولاً بیمار بر روی یک تخت دراز کشیده و لباسهای راحت می پوشد. متخصص ماساژ ممکن است از روغن یا لوسیون برای کاهش اصطکاک دست خود با پوست بیمار استفاده کند. گاهی اوقات، افراد در حالتی از ماساژ درمانی استفاده میکنند که روی یک صندلی نشستهاند. یک جلسه ماساژ میتواند نسبتاً کوتاه باشد یا ممکن است برای یک ساعت یا حتی بیشتر ادامه داشته باشد.
موارد منع انجام ماساژ درمانی
برخی از موارد منع استفاده از ماساژ درمانی عبارتند از:
- افرادی که اخیراً عمل جراحی انجام دادهاند.
- افراد مبتلا به بیماریهای پوستی، جوش، یا زخمهای درمان نشده
- افراد دارای وریدهای واریسی
- مبتلایان به پوکی استخوان
عوارض ماساژ درمانی
به نظر می رسد خطر اثرات مضر ماساژ درمانی کم باشد. با این حال، گزارشات نادری از عوارض جانبی جدی، مانند لخته شدن خون، آسیب عصبی، یا شکستگی استخوان وجود دارد. برخی از انواع ماساژ که شامل حرکت و ضربات شدیدتری هستند مانند ماساژ بافت عمیق و همچنین برخی از افراد که به واسطه سن و سال خود یا ابتلا به بیماری هایی مانند پوکی استخوان، آسیب پذیرتر هستند، می توانند درگیر عوارض ماساژ درمانی شوند؛ اما به صورت طبیعی، ماساژدرمانی عوارض جدی به دنبال ندارد.
در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درمان درد سیاتیک با روشهای غیر جراحی
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1401-10-14
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .