انواع فلج اطفال یا پولیومیلیت
پولیومیلیت یا فلج اطفال، یک بیماری عفونی بسیار مسری است که توسط سه نوع ویروس فلج اطفال ایجاد میشود. فلج اطفال یک ویروس است که سیستم عصبی را از بین برده و باعث فلجی میشود.
انواع پولیومیلیت:
- فلج اطفال سقط کننده: خفیفترین نوع است.
- فلج اطفال غیر پارالیتیک: علائم شدیدتر از سقط کننده هستند، اما بدتر از پارالیتیک نیستند.
- فلج اطفال پارالیتیک: شدیدترین نوع بوده و ممکن است منجر به فلجی دائم گروههای عضلانی خاصی از جمله ماهیچههای تنفسی و ماهیچههای پا شود.
برای کودکان مبتلا به فلج اطفال هیچ درمانی وجود ندارد. تنها کاری که میتوان انجام داد این است که با روشهایی مانند استفاده از ابزار و روشهایی به راحتی و بهبود کودک کمک کرد.مرکز پلی کلینیک ارتوپدی فنی دکتر فروغ یکی از مجموعه هایی است که به صورت تخصصی میتواند ارائه دهنده انواع بریس و ارتزهای فلج اطفال، مناسب خود کودک باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
علت:
ویروس فلج اطفال اغلب از طریق تماس مدفوع و دهان منتقل میشود. معمولاً این امر در اثر شستشوی ضعیف دستها یا در اثر مصرف غذا یا آب آلوده رخ میدهد. عطسه یا سرفه نیز باعث انتشار ویروس میشود. فرزند شما بلافاصله قبل و بعد از ظهور علائم ناقل است.
میزان شیوع:
از زمان ظهور واکسن فلج اطفال، عفونتهای ناشی از آن تقریبا ریشه کن شدهاند. با این وجود، فلج اطفال هنوز در کشورهای فقیر و توسعه نیافته یک معضل است. نوزادان و کودکان بیشتر در معرض خطر قرار داشته و عفونتها بیشتر در تابستان و پاییز شایع هستند.
علائم:
حدود 90 تا 95 درصد از افرادی که به فلج اطفال مبتلا میشوند، هیچ علائمی ندارند. تقریبا 2 درصد از افرادی که به این عفونت مبتلا میشوند، ممکن است دچار فلج اطفال شوند. علائم ممکن است بسته به نوع فلج اطفال متفاوت باشد و از کودک به کودک دیگر متفاوت است.
اما رایجترین علائم شامل موارد زیر میشود:
فلج اطفال سقط کننده:
- تب
- کاهش اشتها
- تهوع و استفراغ
- گلو درد
- عدم احساس خوب
- یبوست
- درد شکم
فلج اطفال غیر پارالیتیک:
- سردرد، تهوع و استفراغ ممکن است بدتر باشد
- کودک ممکن است چند روز احساس بیماری کند، سپس به نظر میرسد از بیمار شدن دوباره بهبود مییابد
- درد عضلات گردن، تنه، بازوها و پاها
- سفتی در گردن و ستون فقرات
فلج اطفال پارالیتیک:
- علائم پولیومیلیت غیر پارالیتیک و سقط کننده
- ضعف عضلانی در همه جا
- یبوست شدید
- تحلیل رفتن عضلات
- تنفس ضعیف
- مشکل بلع
- سرفه ضعیف
- قرمزی یا لک شدن پوست
- صدای خشن
- فلج مثانه
- فلج عضلانی
جلوگیری از فلج اطفال:
علاوه بر روشهای بهداشتی مناسب و شستن دستها، بهترین راه پیشگیری از فلج اطفال واکسیناسیون است. واکسن فلج اطفال (IPV) که ویروس غیرفعال شده است، در چهار دوز توصیه میشود. زمانی کودک در سنین زیر است:
- 2 ماهه
- 4 ماهه
- بین 6 تا 18 ماهگی
- بین 4 تا 6 سال
تشخیص:
علاوه بر شرح حال کامل پزشکی و معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است بخواهد چند آزمایش را انجام دهد، از جمله:
- کشت میکروبی (گلو، ادرار و مدفوع)
- سوراخ کردن کمری (ضربه نخاعی):
- یک سوزن مخصوص در قسمت پایین کمر، در کانال نخاعی قرار میگیرد.
- فشار را در کانال نخاعی و مغز اندازه گیری میکند.
- مقدار کمی مایع مغزی-نخاعی (CSF) برداشته میشود و برای آزمایش فرستاده شده تا مشخص شود عفونت یا مشکلات دیگر وجود دارد یا خیر.
- درصورت مریض بودن کودک توصیه نمیشود.
درمان:
درمانهای حمایتی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استامینوفن برای تب یا درد
- استراحت زیاد
- رژیم غذایی مناسب
- حداقل فعالیت و ورزش
- کیسه و پدهای گرم کننده (برای درد عضلات)
- بستری شدن در بیمارستان (ممکن است برای افرادی که مبتلا به فلج اطفال فلج میشوند، لازم باشد)
- فیزیوتراپی
- پوشیدن بریس
در ادامه تعدادی بریس که به تحرک و استقلال افراد مبتلا به فلج اطفال کمک میکنند را مورد بررسی قرار میدهیم:
ارتز آزاد گام (Free Walk):
این ارتز از مکانیزمی استفاده میکند که مفصل زانو را در مرحله ایستادن قفل میکند. هنگام راه رفتن مفصل در مرحله تا باز شده و فرد میتواند زانوی خود را خم کند و پای خود را آزادانه بچرخاند. اگر فرد میتواند پا را با استفاده از عضله ران یا شکم به جلو بچرخاند، این امکان را دارد که علاوه بر بهبود ایمنی و ثبات، تقریباً طبیعی راه برود. این ارتز از طراحی بسیار سبک و باریکی بهره میبرد. در عین حال ساختار فولادی، مقاوم و قابلاعتماد دارد.
سیستم مفصل یک طرفه:
برای افرادی که مبتلا به فلج ناقص یا کامل عضله پا هستند، سیستم مفصل یک طرفه وجود دارد. این سیستم از مفصل زانو و مفصل مچ پا تشکیل شده است و بسته به شرایط جسمی، فرد میتواند آن را جداگانه بپوشد.
تنظیمات همهکاره این سیستم این امکان را میدهد که هر فرد به صورت جداگانه آن را با نیازهای خود تطبیق دهد. مفصل زانو میتواند به یک سوئیچ اضافی مجهز باشد که به فرد اجازه میدهد برای مدت زمان محدودی در حالت باز قرار گیرد تا بتواند دوچرخه درمانی را سوار شود.
بریس سی (C-Brace):
بریس سی (C-Brace) تنها سیستم تحرک ارتوترونیک در جهان است که با استفاده از فناوری سنسور، چرخیدن و حالت ایستادن را کنترل میکند و کاربر در هر مرحله از راه رفتن پشتیبانی میشود.
این بریس کوچکتر و سبکتر بوده و داردای حسگراست که کل الگوی راه رفتن را فعالتر میکند. کاربر همچنین میتواند با استفاده از برنامه تلفن هوشمند، تنظیمات مفصل خود را مانند تغییر حالت در زمان دوچرخهسواری، تغییر دهد.
سیستم تحرک ارتوترونیک با کنترل رایانه:
سیستم تحرک ارتوترونیک با کنترل رایانه، امکانات کاملاً جدیدی مانند انعطافپذیری پا در زیر فشار هنگام نشستن، در شیبها، راه رفتن در زمینهای ناهموار یا پایین رفتن از پلهها را برای آزادی حرکت فراهم میکند. سیستم تحرک ارتوترونیک با کنترل رایانه اولین محصولی است که همه این امکانات را ایجاد میکند.
استفاده از بریس میتواند گامی موثر در بهبود بیمارانی باشد که دچار آسیب و شکستگی در ستون مهره های کمری و گردنی شده اند . برای سفارش و تهیه بریس مناسب آسیب های مهره کمری و گردنی، میتوانید به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .