صافی کف پا و روشهای درمان آن
برخی افراد به طور مادرزادی دارای قوس کف پای کمی هستند که در اصطلاح آن را صافی کف پا مینامند.صافی کف پا یکی از شایعترین عارضههای مرتبط با پاها است.کف پا دارای قوسهایی است که مهمترین آن، دو قوس طولی و عرضی پا است. وجود قوس کف پا بستگی به رشد مناسب استخوانها، رباطها (لیگامانها)، تاندونها و عضلات مچ پا دارد. زمانی که این اختلال در بدن فرد وجود دارد به صورت خودکار، مفاصل بالاتر را نیز درگیر میکند. به طور مثال صافی بیش از حد کف پا در کودکان موجب میشود که کودک از ابتدا به درستی قدم برنداشته و زاویه ی مفاصل زانو و لگن نیز بهم میخورد. البته در هنگام نوزادی، صافی کف پا عارضهای طبیعی است اما اگر در سنین بالاتر ادامه یافت، غیرطبیعی تلقی میشود.
بسیاری از ناهنجاریهای پا را میتوان به طور موثر در مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ، بدون مداخلات پرتهاجم جراحی درمان نمود. کف پای صاف در کودکان نیز از جملهی همین ناهنجاریها محسوب میشود که اغلب به میزان قابل رضایتی، با تجویز کفی و کفش طبی بهبود مییابد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
علائم صافی کف پا:
- وجود درد در مچ، قوزک یا ساق پا
- دردناک شدن یا احساس خستگی در مچ یا ساق پاها بعد از ایستادن یا راه رفتن به مدت طولانی
- دردی که پس از ورزش کردن یا انجام سایر فعالیتهای جسمانی بروز میکند.
- ایجاد تورم در قسمت داخل مچ پا
- خمیدگی کفش یا پاشنه کفش به سمت داخل
درمان صافی کف پا:
کف پای صاف در کودکان در صورتی که علایم خاصی در راه رفتن ایجاد نکرده باشد، خود به خود اصلاح میگردد اما در صورتی که باعث بروز علایم حین راه رفتن شود باید کفی و بریس مخصوص برای کودک ساخته شود.
رایج ترین مداخلات مورد استفاده در درمان صافی کف پا عبارتند از:
- تکنیک درمان دستی (MTT) : ماساژ درمانی شامل ماساژ بافتهای نرم، ماساژ مالشی عمیق، کشش دستی و متحرک سازی مفاصل میشود که توسط یک فیزیوتراپ برای درمان کف پای صاف و بازیابی قابلیت تحرک و دامنه حرکت مچ پا و تاندونها انجام میگیرد.
- تمرینات درمانی (TE) : تمرینات کششی و تقویتی برای بازیابی دامنه حرکت و تقویت مچ پا و عضلات تحت تأثیر عارضه.
- بازآموزی عضلانی عصبی (NMR) جهت بازیابی ثبات، ورزیده سازی مجدد اندام تحتانی و بهبود تکنیک و مکانیک حرکت (برای مثال دویدن، پریدن، لگد زدن یا قدم زدن) در استفاده روزانه از اندامهای تحتانی درگیر.
- استفاده از اولتراسوند، تحریک الکتریکی، یخ، لیزر سرد و سایر روشهای موجود جهت کاهش درد و التهاب موجود در مچ پا و تاندون.
- برنامه خانگی: تمرینات تقویتی، کششی و ثبات دهنده و همچنین دستورالعملهایی برای کمک به فرد در انجام امور روزمره و رفتن به سطح بعدی از تواناییهای عملی.
- تجویز وسایل ارتوتیک و کفشهای طبی (منظور از طبی یعنی کفش متناسب با مشکل ساختاری کف پا و زانو و کمر فرد)
- استفاده از بانداژ مخصوص، جهت نگهداشتن ساختارهای متأثر از عارضه.
آسیبدیدگیهای ناشی از صافی کف پا:
فرقی نمیکند که کف پاهای فرد به طور مادرزادی صاف باشد و یا در اثر آسیب و یا هر عارضه دیگری دچار صافی شده باشد زیرا در هر حالتی، صاف بودن کف پاها باعث بروز آسیبدیدگیها و مشکلاتی میشود که برخی از آنها عبارتند از:
- خستگی پاها
- درد پا معمولا در قسمت داخلی مچ پا، در قسمت بیرونی لبهی پاها، در پاشنه پا (فاشیای پلانتار) و یا در خود خمیدگی کف پا اتفاق میافتد.
- ایجاد ورم در قسمت داخلی مچ پا که ممکن است باعث بروز ناراحتیهایی هنگام پوشیدن کفش شود
- تغییر محل قرارگیری پا بر روی زمین، باعث بروز درد در ماهیچه ساق پا، زانو، ران، کفل و کمر میشود.
- آورپرونیشن یا چرخش بیش از حد پا به سمت داخل
تاثیر کفی طبی در درمان پای صاف:
گاهی به انواع کفی طبی، کفیهای”پشتیبانی” و یا “ورزشی” نیز گفته میشود. کفیهای طبی با کفیهای نرم و انعطاف پذیر موجود در داروخانههای محلی تفاوت دارند. این کفیها از مواد سختتری تشکیل شدهاند که تکیهگاه ساختاری و ثبات را فراهم میکند. در واقع با افزایش ثبات، راحتی پا فراهم میشود.
استفاده از کفیهای طبی در درمان موارد زیر بسیار موثرند:
- ناهماهنگی ساختاری که نه تنها به عنوان درد پا بلکه ناراحتی در مچ پا، زانو، لگن، کمر، گردن و یا سر خود را نشان دهد.
- فاشیای پلانتار: پزشکان متخصص به طور معمول توصیه میکنند از کفیهای طبی به عنوان بخشی از پروتکل درمانی برای این بیماری ناشی از پارگی فاشیا پلانتار مجموعهای از بافت همبند که پاشنه را به قسمت جلویی پا متصل میکند استفاده شود.
- سوپیناسیون (چرخش پا به بیرون) و یا آورپرونیشن (چرخش بیش از حد پا به سمت داخل): کفیهای طبی چرخش پاها به بیرون و یا داخل هنگام راه رفتن یا دویدن را به حالت تعادل میکشانند.
حجم کفی:
کفیهای پا در حجمهای مختلف موجود هستند و این بدان معناست که این کفیها مقادیر مختلفی از فضای داخل کفش را پر میکنند. در اکثر کفیها، بین حجم و شکل خمیدگی کف پا یک رابطهی مستقیمی وجود دارد که کفی با توجه به آن طراحی شده است.
- کفیهایی با حجم بالا برای کفشهایی با عمق زیاد همچون پوتینهای کوهنوردی، کفشهای اسکی و یا کفشهای دو مناسب است. معمولا این نوع از کفیهای طبی برای افرادی که خمیدگی کف پای زیادی دارند مناسب است.
- کفیهایی با حجم متوسط برای کفشهایی با عمق متوسط از قبیل کفشهای معمولی و یا برخی از کفشهای ورزشی طراحی شدهاند. این دسته از کفیها سازگار با انوع مختلفی از خمیدگیهای کف پا هستند.
- کفیهایی با حجم کم برای کفشهایی با عمق کم مانند کفشهای دوچرخهسواری، کفشهای اسکیت مناسب هستند. استفاده از این نوع کفیها برای افرادی که خمیدگی کف پاهایشان بسیار اندک است بسیار مناسب است.
**توجه: بخاطر داشته باشید که ضخامت جورابهایی که فرد میپوشد نیز بر روی تناسب و اندازه بودن کفشها نیز بسیار موثر است.
تهیه کفی طبی مخصوص پا:
هرچند کفشهایی که از بازار تهیه میکنیم خودشان دارای کفی هستند اما از آنجایی که این به هنگام تولید این کفشها همهی افراد را در نظرگرفتهاند، ممکناست که کفیهای داخل آنها مناسب پای همه افراد نباشد.کفیهای داخل کفشهای بازاری ارزانتر و نازکتر از کفیهای طبی هستند و ممکن است مناسب وضعیت پاهای شما نباشند.
کفیها از انواع مختلفی از مواد ساخته شدهاند اما کفیهایی که مناسب صافی کف پا هستند نسبت به کفیهای بازاری کفشها از ضخامت بیشتری برخوردارند و تکیهگاهی مناسبتر برای کف پاها به شمارمیروند.
مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ، با ارائه انواع کفش، صندل، کفی، و بریسهای طبی، در خدمت مراجعینی میباشد؛ که به ناهنجاریهایی از قبیل کف پای صاف، خار پاشنه، هالوکس ولگوس و ... مبتلا هستند.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .