آیا شکستن قولنج انگشتان دست باعث آرتروز می شود؟
تمام مفاصل بدن انسان توسط نوعی کپسول که حاوی مایع سینوویال و گازهای مختلف است به هم متصل می شوند. این کپسول وظیفه روان سازی تمام مفاصل را بر عهده دارد و به آنها اجازه می دهد تا تمام حرکات را به صورت طبیعی انجام دهند. همچنین از تولید اصطکاک و سایش استخوان ها روی یکدیگر جلوگیری می کند. زمانی که احساس می کنید انگشتانتان قولنج کرده اند، در واقع میزان حباب های گازی درون کپسول های مفاصل افزایش یافته است. به همین علت است که با فشردن انگشتان خود، این کیسه های گاز را منفجر می کنید و آن صدای خاص شکستن قولنج ایجاد می شود.

دلایل ایجاد قولنج
- کمآبی بدن: این موضوع بیشترین دلیل برای ایجاد قولنج در عضلات است. بدن بهخصوص بعد از ورزشهای سنگین یا قرارگرفتن در هوای گرم، دچار کمآبی میشود.
- استفاده زیاد و طولانیمدت از عضلات
- آسیبهای جسمی
- کمبود کلسیم یا منیزیوم
- نشانهای از وجود یک بیماری مربوط به اعصاب
عوامل ایجاد صدا در هنگام شکستن قولنج
- ایجاد قولنج در مفصلهایی مانند انگشتان، زانوها، مچ پا، کمر و گردن شایع است. علت ایجاد صدا هنگام شکستن قولنج در مفاصل، متعدد است.
- مایع مفصلی موجود در مفاصل به عنوان روان کننده عمل میکنند. این مایع حاوی گازهای اکسیژن، نیتروژن و دی اکسید کربن است. ترکیدن حبابهای گازی که در مایع اطراف مفصل وجود دارند، باعث ایجاد صدا میشود. به خصوص اگر مفاصل شما به درستی تراز نشده باشند یا به علت نشستن طولانی مدت یا قرار گیری در وضعیت نامناسبی مانند قوز کردن، متورم شده باشند. شما نمیتوانید بلافاصله دوباره قولنج همان مفصل یکسان را بشکنید؛ زیرا باید صبر کنید تا گازها به مایع مفصلی برگردند.
- گاهی اوقات، یک علت آناتومیک برای این سر و صدا وجود دارد. قولنج زمانی ایجاد میشود که تاندونها (ساختارهایی که عضلات را به استخوان متصل میکنند) از روی برجستگیهای استخوانی عبور میکنند و سپس به سرعت به جای خود باز میگردند. در واقع کشیدگی و آزاد شدن رباطها و تاندونها این صدا را ایجاد میکند. صدایی که هنگام چرخاندن ناگهانی و محکم گردن احساس میکنید، میتواند به دلیل حرکت عضله یا تاندون روی یک ساختار استخوانی باشد. این اتفاق میتواند به این دلیل رخ دهد که ماهیچهها و بافتها بیش از حد سفت هستند یا با افزایش سن قابلیت ارتجاعی خود را از دست میدهند و اندازه و قدرت عضلات کاهش مییابد.

آیا شکستن قولنج انگشتان دست باعث آرتروز می شود؟
اگر شکستن قولنج انگشتان در افراد به صورت عادت نباشد تخریب کننده نیست؛ اما اگر به صورت مکرر تکرار شود، باعث آرتروز مفاصل زودرس مفصل می شود که در ادامه میتواند بافت نرم اطراف مفصل را دچار کشیدگی کند که در نهایت با عدم ثبات آن مفصل مواجه خواهیم شد.
جلوگیری از شکستن قولنج انگشتان
اگرچه شکستن قولنج انگشتان ضرری برای شما ندارد؛ اما ممکن است باعث حواس پرتی افراد اطراف شما شود. اگر عادت شود ممکن است متوقف کردن آن مشکل باشد. برخی از نکاتی که ممکن است به شما کمک کند این عادت را ترک کنید:
- به این فکر کنید که چرا قولنج انگشتان را می شکنید و به مشکلات اساسی که باعث آن می شود بپردازید.
- روش دیگری برای از بین بردن استرس مانند تنفس عمیق، ورزش یا مدیتیشن پیدا کنید.
- دستان خود را با سایر وسایل تسکین دهنده استرس، مانند فشار دادن یک توپ استرس یا مالش سنگ های استرس، اشغال کنید.
- از هر بار شکستن بندهای خود آگاه شوید و آگاهانه خود را متوقف کنید.
- نوار لاستیکی را روی مچ دست خود ببندید و هر زمان که قصد شکستن بندهای خود را دارید آن را بکشید.
زمان مراجعه به پزشک
صدمه زدن به انگشت با کشیدن بسیار شدید یا حرکت دادن آن در جهت اشتباه معمولاً بسیار دردناک است. انگشت شما ممکن است کج به نظر برسد یا شروع به تورم کند. اگر این اتفاق افتاد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. اگر در هنگام شکستن قولنج انگشتان متوجه درد و یا تورم مفاصل شدید، احتمالاً به دلیل یک بیماری زمینه ای است و باید توسط پزشک ارزیابی شود.
یکی از مناسب ترین روشهای درمان بدون جراحی خارپاشنه ، استفاده از کفش، کفی و صندل طبی است. از این وسایل در مبتلایان به خار پاشنه، برای تسکین درد کف پا و ایجاد تعادل در راه رفتن استفاده میشود. شما میتوانید برای تهیه و خرید کفی، صندل و کفش طبی خار پاشنه به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چگونه جوان بمانيم ؟
تاریخ انتشار : 1391-03-26تاریخ بروز رسانی : 1401-02-27
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .