پلی کلینیک دکتر فروغ
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / موضوعات مطالب / نرمی استخوان یا راشیتیسم (ریکتز) چیست؟

نرمی استخوان یا راشیتیسم (ریکتز) چیست؟

استخوان‌هاي ما براي آنکه بتوانند در تمام طول عمر، قوي و محکم بمانند، به طور مداوم در حال تخريب و بازسازي شدن هستند. به طوري که کل اسکلت بدن ما تقريباً هر هشت سال يک بار به طور کامل نوسازي شده است. برخي از مواد معدني مانند کلسيم و فسفات، قسمت مهمي از ساختار استخوان را تشکيل مي‌دهند و باعث استحکام آن مي‌شوند. اين فرايند (که تحت عنوان معدني شدن ناميده مي‌شود) به کمک ويتامين D انجام مي‌گيرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

همچنين ويتامين D به بدن کمک مي‌کند تا مقدار کلسيم کافي از مواد غذايي جذب کند تا بتواند مصالح و زيرواحد‌هاي لازم براي ساختن استخوان‌ها را تأمين کند. بنابراين اگر کسي دچار کمبود کلسيم يا ويتامين D شود، اين کمبود باعث نرم شدن استخوان‌هايش خواهد شد. در بزرگسالان اين عارضه با عنوان استئومالاسي يا نرمي استخوان شناخته مي‌شود. در حالي که در کودکان از همين عارضه با عنوان راشيتيسم يا ريکتز نام مي‌برند. با افزايش رشد استخوان‌ها، کودکان مبتلا به راشيتيسم به علت نرم بودن استخوان‌ها دچار بدشکلي و ناهنجاري استخوان و یا عارضه پای ضربدری مي‌شوند.

نرمی استخوان چیست؟

نرمی استخوان، عارضه ای است که بیشتر در نوزادان و کودکان دیده می شود که باعث نرم و ضعیف شدن استخوان در آنها می گردد. در این بیماری، استخوان های کودکان به دلایل مختلف نرم باقی می ماند. این عارضه، سبب خمیدگی و رشد ناقص استخوان ها و افزایش ریسک شکستن آنها می شود. دلیل اصلی بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم، کمبود ویتامین D می باشد. همچنین کمبود کلسیم نیز در آن نقش دارد. نرمی استخوان بیشتر در کودکانی که سوءتغدیه دارند شایع می باشد؛ اما در بزرگسالان نیز دیده می شود.

مشکلات نادر وراثتی نیز می تواند باعث ایجاد نرمی استخوان شود. به طور کلی افزودن ویتامین D یا کلسیم به رژیم غذایی مشکلات استخوانی مرتبط با نرمی استخوان را اصلاح می نماید. چنانچه نرمی استخوان به دلایل دیگر ایجاد شده باشد، ممکن است داروها و روش درمان نیز تغییر کند. برخی تغییرات مربوط به ساختار استخوان ها، برای اصلاح ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد. بعضی از مشکلات نادر ارثی مرتبط با کاهش فسفر یا سایر مواد معدنی، به داروهای دیگری برای اصلاح نیاز دارند.

نرمی استخوان در بزرگسالان

نرمی استخوان یا استئومالاسی یک عارضه استخوانی است که باعث نرم شدن استخوان در بزرگسالان می‌شود. معمولاً نرمی استخوان به دلیل کمبود ویتامین D و عدم دریافت نور کافی خورشید ایجاد می‌شود. اختلالات گوارشی نیز توانایی بدن در جذب ویتامین‌ها را مختل می‌کنند. همچنین شرایط ژنتیکی نادری وجود دارد که می‌تواند باعث نرمی استخوان شود.

نرمی استخوان یا راشیتیسم

علل نرمی استخوان

نرمی استخوان (راشیتیسم) می‌تواند نتیجه کمبود ویتامین D، کلسیم و یا فسفر در بدن یک کودک باشد. این کمبودها ممکن است هنگامی رخ دهند که:

در موارد نادر، نرمی استخوان (راشیتیسم) می‌تواند در اثر اختلالات دیگری که جذب ویتامین D و یا متابولیسم کلسیم را تحت تأثیر قرار می‌دهند، ایجاد شود، مانند:

مسمومیت ناشی از:

افراد مستعد ابتلا به نرمی استخوان

نرمی استخوان (راشیتیسم) در کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه شایع‌تر است. همچنین در کودکان آفریقایی‌تبار آمریکایی رایج‌تر است. عواملی که ممکن است شانس در مبتلا شدن به نرمی استخوان افزایش دهد، عبارت‌اند از:

علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

از کجا بفهمیم نرمی استخوان داریم؟

ممکن‌است پزشک با انجام معاینه به‌راحتی بیماری استخوانی را تشخیص دهد. آنها با وارد کردن فشار ملایم روی استخوان‌ها، حساسیت و درد در استخوان‌ها را بررسی می‌کنند. در برخی از موارد، پزشک آزمایشات خاصی جهت کمک به تشخیص بیماری انجام می‌دهد. آزمایشاتی از جمله:

  1. آزمایش خون جهت اندازه‌گیری سطح کلسیم و فسفات خون
  2. آزمایش اشعه ایکس استخوان جهت بررسی ناهنجاری‌های استخوانی
  3. در موارد نادر، از استخوان نمونه‌گیری می‌شود. این نمونه‌گیری شامل برداشتن بخش بسیار کمی از استخوان است که جهت بررسی به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟

درمان نرمی استخوان در جوانی یا میانسالی به شدت پیشرفت بیماری و سلامت کلی بدن بیمار بستگی دارد. از روش‌های درمان این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

درمان نرمی استخوان

  1. کودکانی که سطح کلسیم آنها بسیار پایین (که ممکن است با تشنج نیز همراه باشد) باشد، باید به بیمارستان رفته و کلسیم اضافی دریافت کنند، همچنین قلب (سطوح پایین کلسیم می‌تواند در ریتم قلب اثر بگذارد) آنها باید تحت نظارت قرارگرفته شود.
  2. راشیتیسم ناشی از کمبود ویتامین D، با دریافت مکمل‌های ویتامین D درمان می‌شود. اغلب کودکان کلسیم و فسفات اضافی موردنیاز خود را می‌توانند از طریق مواد لبنی و یا مصرف مکمل‌ها تأمین نمایند.
  3. قرص‌های ویتامین D با دوز کم (که به‌صورت روزانه مصرف می‌شود) و یا دوز بالا (که به‌صورت ماهانه یا کمتر مصرف می‌شود) می‌تواند کمبود این ویتامین را جبران کند. قبل از دریافت دوز بالای ویتامین D، مهم است ابتدا تعادل کلسیم و یا فسفات بررسی گردد.
  4. راشیتیسم ناشی از مشکلات کلیوی، باید توسط متخصصان کلیه بررسی و درمان شود.

 آدرس صفحه اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

برای درمان نرمی استخوان چی بخوریم؟

آیا نرمی استخوان خطرناک است؟

در صورت عدم درمان، این بیماری منجر به شکستگی و بدشکلی شدید استخوان‌ها آنها می‌شود. این موضوعات در زندگی شخصی و اجتماعی بیمار تأثیر مستقیمی می‌گذارند؛ زیرا نرمی استخوان و عوارض آن فعالیت‌ها و زندگی فرد را به طور کامل تحت تأثیر قرار می‌دهند. اگر نرمی استخوان درمان نشود، ممکن است به موارد ذیل منجر گردد:

شما می توانید برای تهیه انواع کفش ، کفی و صندل طبی ، از جمله صندل مخصوص خار پاشنه به کلینیک ارتوپدی فنی دکتر فروغ مراجعه نمایید یا از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 اقدام فرمایید


آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021


درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :الهام خدابنده [ 1402-04-13 ]
ممنون مطالب بسیار مکفی بود

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
علت و علائم گرفتگی رگ گردنعلت و علائم گرفتگی رگ گردن

سفت شدن گردن معمولاً با درد و دشواری حرکت گردن مشخص می شود، به ویژه هنگامی که سعی می کنید سر را به پهلو بچرخانید. همچنین ممکن است با سردرد، گردن درد ... ادامه مطلب

درمان درد شانه با فیزیوتراپیدرمان درد شانه با فیزیوتراپی

شانه یکی از مفاصل بسیار پیچیده و بسیار پر تحرک بدن است . به همین دلیل یکی از نقاطی است که بسیار زیاد درگیر مشکلات مختلف می شود . بسیاری از بیماری های شانه در صورت رسیدگی سریع ، با فیزیوتراپی شانه و ورزش های اصلاحی قابل درمان است . در این مقاله به بررسی درمان درد شانه با فیزیوتراپی می پردازیم . ... ادامه مطلب

درمان اصلاحی انگشت چنگالی یا چکشی پادرمان اصلاحی انگشت چنگالی یا چکشی پا

انگشت چنگالی و چکشی بدشکلی دردناک در انگشتان پا می‌ باشند که در اثر آن، انگشت یا انگشتان پا خمیدگی غیرعادی پیدا می‌کنند و شبیه به پنجه جانوران می‌شوند ... ادامه مطلب

درباره بیماری صرع چه می دانید؟درباره بیماری صرع چه می دانید؟

صرع یک اختلال سیستم عصبی مرکزی است که فعالیت مغز غیر طبیعی شده و باعث تشنج یا دوره هایی از رفتار های غیر عادی، احساسات و گاهی از دست دادن هوشیاری می ش ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465