قفل شدن زانو به چه وضعیتی گفته می شود؟
یکی از مهم ترین مفاصل حرکتی بدن که تحمل فشار بیشتری همه روزه به آن است، زانوها می باشند. زانوها از اندام های حرکتی هستند که قابلیت خم و راست شدن و کمی چرخش را نیز دارند. زانوها به دلیل اینکه معمولاً وزن بدن را تحمل می کنند، ممکن است بیشتر دچار آسیب و درد شوند که این آسیب ها انواع مختلفی دارند. یکی از اتفاقات رایجی که معمولاً برای افراد رخ می دهد، قفل شدن و صاف نشدن زانو می باشد.

معمولاً صاف نشدن زانو می تواند بدون درد و یا حتی دارای درد باشد که باعث می شود فرد قادر به راست کردن پای خود نباشد و نتواند آن را صاف کند، به همین دلیل است که توصیه می شود در صورت بروز چنین عارضه ای به پزشک مراجعه کنید. درمان اولیه به شما کمک میکند تا از آسیبهای بیشتر که ممکن است منجر به قفل شدن حقیقی زانو شوند جلوگیری کنید. روش های طب فیزیکی ازجمله ضروریات برای جلوگیری از بروز دوبارهی این عارضه میباشند.
قفل شدن زانو به چه وضعیتی گفته می شود؟
قفل شدن زانو به حالتی اطلاق میشود که زانو در یک وضعیت ثابت، بیحرکت میشود و شخص قادر به خم کردن یا صاف کردن زانو نیست. قفل شدن مفصل زانو میتواند وضعیت بسیار دردناکی باشد که نه تنها موجب محدود شدن توانایی شخص در خمکردن زانوی خود میشود، بلکه در انجام کارهای سادهای مانند راه رفتن، بالارفتن از پلهها و حتی نشستن نیز اختلال ایجاد میکند.
علت قفل شدن زانو
- قفل شدن زانو به دلیل اختلال فیزیکی در مفصل زانو
- وجود تکه های غضروفی و یا استخوانی جدا شده از مفصل زانو که درون مفصل زانو گیر افتاده اند.
- نوعی پارگی شدید مینیسک زانو که مانع حرکت دادن مفصل زانو می شود.
- شکستگی استحوان ران یا ساق پا، در قسمت مفصل زانو
- عوارض جراحی مفصل زانو: عمل جراحی بازسازی و درمان پارگی رباط صلیبی زانو گاهی با عارضه ی قفل شدن زانو همراه است.
- آرتروز زانو: قفل شدن زانو در بیماران مبتلا به آرتروز زانو با درد شدیدی همراه است. با بالا رفتن سن احتمال بروز علائم ارتروز زانو و حالت قفل شدن زانو ها افزایش می یابد. در این عارضه، به مرور زمان غضروفی که دو سر استخوان ها در مفصل زانو را پوشانده است فرسایش میابد و در صورت عدم درمان آرتروز زانو بافت آن ممکن است خرد و تکه تکه شود.
- آسیب های رباط های زانو: آسیب به رباط های زانو موجب قفل کردن زانو و همچنین ناپایداری زانو و در بعضی موارد خالی کردن زانو در شخص می شود. در این حالت درد زانو با باز کردن مفصل زانو و وزن آوردن روی زانوی آسیب دیده بیشتر می شود.
- وجود تکه های بافت رها شده در مفصل زانو: وجود تکه هایی از بافت جدا شده از بدن که درون مفصل گیر افتاده اند (به غیر از غضروف زانو) نیز میتواند موجب درد شدید و قفل شدن زانو شود.
- التهاب مفصل زانو: التهاب مفصل زانو موجب تورم آن می شود. تورم و ترشح مایع در زانو مانع از باز کردن زانو می شود و موجب درد شدید، اسپاسم عضلانی و نهایتاً قفل شدن زانو می شود.
- دررفتگی کشکک زانو : دررفتگی شدید کشکک زانو مانع باز کردن زانو و موجب احساس درد شدید هنگام تلاش برای باز کردن زانو می شود و به این ترتیب حرکت زانو را مختل می کند.
- پارگی پرده ی پلیکا درون زانو: التهاب مایع سینوویال درون مفصل زانو موجب آسیب رساندن به پرده پلیکا درون زانو و در نتیجه زانو درد و عدم توانایی صاف کردن زانو می شود.
- بیماری استئوکندریت دیسکان: در این بیماری غضروف زانو کاملاً فرسایش میابد و در ادامه تکه ای از استخوان مفصل زانو از آن جدا شده و درون مفصل گیر می افتد. این بیماری می تواند از علت قفل شدن زانو باشد و مانع از حرکت دادن مفصل زانو و درد شدید زانو می شود.
همچنین بخوانید : برای مراقبت از زانوها چه کنیم؟
علائم قفل شدن زانو
از علائم قفل شدن زانو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تب: در نتیجه عفونت در مفصل زانو
- درد شدید در هنگام تلاش برای صاف کردن زانو
- عدم توانایی حرکت دادن زانو: شخص به سختی میتواند روی پای آسیب دیده بایستد
- درد و حساسیت هنگام لمس کردن زانو
- بی حرکت ماندن زانو در یک زاویه، معمولاً زاویه ۴۵ درجه
- شخص نمیتواند زانوی خود را صاف کند، تنها میتوان با احتیاط و با کمک هر دو دست زانو را باز کرد.
- صدا دادن و تق تق زانو: حرکت دادن زانو (مثلاً به علت وجود تکه های پاره شده منیسک در زانو) با صدا همراه است و صدا دان زانو نیز با درد شدید همراه است.

انواع قفل شدن زانو
در ابتدا باید بدانید که ممکن است واقعاً زانوهای شما قفل شوند یا اینکه زانوهایتان به طور کاذب قفل شده باشند. هر کدام از مدلهای قفل شدن زانو با علائم و دلایل متفاوت دستهبندی میشود که عبارت هستند از:
- قفل شدن حقیقی زانو: در این نوع از قفل شدن زانو یک مانع مکانیکی در داخل مفصل، مانع از حرکت زانو میشود و معمولاً زمانی اتفاق میافتد که فرد پای خود را تا حد امکان صاف کرده است. وقتی زانو واقعاً قفل شده باشد و نتوان آن را صاف کرد و حرکت داد، به این شرایط قفل شدن حقیقی زانو گفته می شود.
- قفل شدن کاذب زانو: قفل شدن کاذب زانو به شرایطی گفته می شود که شما به طور موقت درد شدیدی در ناحیه زانوها حس می کنید که تحرک آنها را محدود میکند؛ اما غالباً به ندرت اتفاق میافتد.
تشخیص علت قفل شدن زانو
پزشکان برای تشخیص عوارض مربوط به مفصل زانو از سوابق پزشکی، معاینه فیزیکی و برخی آزمایشهای تشخیصی استفاده میکنند. پزشک بر اساس برداشت خود از سوابق پزشکی بیمار و نتیجه معاینات فیزیکی، ممکن است از یک یا چند آزمایش مختلف برای تعیین ماهیت عارضه زانو استفاده کنند. برخی از رایجترین آزمایشهایی که برای این منظور انجام میگیرد، عبارت است از:
- عکسبرداری اشعه ایکس (رادیوگرافی)
- سی تی اسکن
- اسکن استخوان (اسکن رادیو نوکلئید)
- عکسبرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی)
- آرتروسکوپی
- آسپیراسیون مفصل
- نمونهبرداری (بیوپسی)
زمان مراجعه به پزشک
قفل شدن زانو در مواردی که بعد از چند دقیقه بهبود بیابد و با فاصلههای زمانی کم نباشد خطرناک نیست؛ اما اگر نشانههای زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:
- هنگام راست کردن زانو درد شدید باشد.
- هنگام لمس کردن زانو درد احساس کردید یا زانو متورم بود.
- خم کردن زانو با صدا همراه بود.
- روی پای آسیب دیده نمیتوانید بایستید.
- تب به همراه قفل شدن زانو که در این صورت نشاندهنده ی عفونت است.
درمان صاف نشدن زانو با روشهای طب فیزیکی
روشی که پزشک برای رفع قفل شدن زانو تجویز میکند، بستگی زیادی به علت بروز آن دارد. در قفل شدن واقعی تمرکز درمان بر رفع پارگی یا شکستگی است و در قفل شدن کاذب تمرکز بر درمان شرایط زمینهای است. رایجترین راه درمان قفل شدن زانو را در ادامه بررسی میکنیم:
- پدهای گرمایی
کمپرس گرم میتواند گرفتگی و خشکی زانو را برطرف کند. برای این کار میتوانید از پدهای گرمایی استفاده کنید. پد را در دمای پایین تنظیم کرده و هر بار به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه روی زانو بگذارید. اگر هم پد گرمایی ندارید، میتوانید از حوله گرم استفاده کنید.
- داروهای ضد درد
داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی و همچنین داروهای مسکن میتوانند کمک زیادی به کاهش درد زانو کنند. این داروها بدون نسخه هم ارائه میشوند؛ اما لازم است آنها را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید.
- زانوبند طبی
در مواردی ممکن است پزشک شما استفاده از زانوبند طبی را توصیه کند. این زانوبندها علاوه بر آنکه زانو را محکم نگه میدارد، باعث کاهش علائم آن میشود. زانوبند همچنین به گرم نگه داشتن زانو هم کمک میکند.
- درمان فیزیکی
به طور کلی استفاده از روشهای درمانی فیزیوتراپی در کاهش درد و علائم و همچنین افزایش عملکرد مفصل زانو تأثیر زیادی دارند. با استفاده از درمان فیزیکی نه تنها زانو دامنه حرکتی خود را به دست میآورد، بلکه با تقویت عضلات تلاش میشود از بروز مجدد آسیب جلوگیری شود.
- طب سوزنی
طب سوزنی روشی است که با فروبردن سوزنها در نقاطی از بدن به کاهش درد کمک میکند. فروبردن سوزنها در بدن باعث تحریک عصبها و افزایش گردش خون در ناحیه موردنظر میشود. در نتیجه هم احساس درد کمتر شده و هم سرعت بهبودی بیمار افزایش مییابد.
- مگنت تراپی
مگنت تراپی یکی از روشهای درمانی فیزیوتراپی است که با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف بدن کار میکند. در این روش تشکیل میدان مغناطیسی باعث میشود گردش خون در اطراف ناحیه آسیبدیده بیشتر شده و سلولها برای ترمیم آسیب تحریک شوند.
- ورزش درمانی
به کارگیری تمرینات ورزشی یکی از روشهای اثر گذار برای درمان آسیب مفاصل است. در این روش درمانگر شما برنامه ورزشی مناسب برای مفصل زانو طراحی کرده و حرکات آن را به شما آموزش میدهد. انجام ورزش برای قفل شدن زانو باعث میشود مفصل در وضعیت طبیعی خود قرار گیرد، انعطاف آن افزایش یافته و عضلات زانو تقویت شوند. در نتیجه قفل شدگی زانو درمان میشود.
پیشگیری از قفل شدن زانو
نمیتوان از تمام آسیبها و مشکلاتی که باعث قفل شدن زانو میشوند پیشگیری کرد. با این وجود اقداماتی وجود دارند که افراد میتوانند برای محافظت از زانوهای خود انجام دهند، از جمله:
- پرهیز از انجام ورزشهای رزمی و سنگین
- دوری از فعالیتهایی که باعث زانو درد میشوند.
- ورزش کردن با در نظر گرفتن محدودیتهای فیزیکی
- تقویت عضلات پا و شکم
- حفظ انعطاف پذیری
- احتیاط کردن در سطوح لغزنده و ناپایدار برای پیشگیری از خطر سقوط و زمین خوردن
عارضه زانو یا پای پرانتزی از موارد نسبتا شایعی است که معمولا با بریس، کفش و کفی های طبی به نحو مطلوبی کنترل شده، بهبود مییابد. شما میتوانید برای تهیه بریس، کفش و کفی طبی مناسب زانوی پرانتزی، به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :علی عابدی [ 1402-04-13 ]
دکتر عزیز من پس از مطالعه مطالب سایت فکر میکنم به چند جلسه طب فیزیکی نیاز داشته باشم که البته باید از نظر شما رو کمک تون برای درمان استفاده کنم وقت حضوری میخواستم

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .