درمان زانوی پرانتزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / موضوعات مطالب / تغییرات زنان پس از آسیب شدید نخاع

تغییرات زنان پس از آسیب شدید نخاع

طناب نخاعی از زیر پیاز مغز (بصل النخاع) شروع می‌شود و انتهای آن در سطح مهره اول یا دوم کمری است. انتهایی‌ترین قسمت طناب نخاعی را به دلیل مخروطی بودن، مخروط انتهایی می‌نامند. ریشه‌های اعصاب کمری و خاجی که از طناب نخاعی منشعب می‌شوند، نسبت به سایر ریشه‌های اعصاب نخاعی مسیر بیشتری را طی می‌کنند. از طرفی چون این ریشه‌ها (ریشه‌های کمری و خاجی) به صورت دم اسب از نخاع خارج می‌شوند، ناحیه‌ای را ایجاد می‌کنند که منطقه دم اسبی می‌نامند.

آنچه در این مطلب میخوانید

در فردی که سیستم عصبی بدنش سالم است، زمانی که تصمیم می‌گیرد راه برود و به آن فکر می‌کند، مغز او فرمان راه رفتن را به صورت یک پیام عصبی به نخاع می‌فرستد، در نخاع این پیام‌ها خوانده می‌شود و عضلات پاها را فعال می‌کند و فرد به راه می‌افتد. زمانی که نخاع آسیب می‌بیند، پیام عصبی متوقف می‌شود و به مقصد نمی‌رسد. در بدترین حالت فرد دیگر نمی‌تواند حرکت کند و از گردن به پایین هیچ حسی ندارد. ضایعه نخاعی چالش های متعددی را برای عملکرد بسیاری از اعضای بدن، به ویژه در ناحیه های واقع در سطح آسیب دیدگی یا پایین تر از آن ایجاد می کند. یکی از پیامد های آسیب نخاعی نقص عملکرد روده و مثانه و بی اختیاری ادرار است که عملکرد جنسی زنان را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. ضایعه نخاعی به معنای قطع رابطه و میل جنسی نیست، البته مدتی طول می کشد تا فرد آسیب دیده به شرایط جدید عادت کند و دوباره امیال طبیعی جنسی در او بیدار شود. افزایش آگاهی درباره عوارض ضایعه نخاعی بر رابطه جنسی، لازمه ایجاد تغییرات مثبت و مؤثر پس از آسیب نخاعی است.

علت قطع نخاع

آسیب نخاع معمولاً به دنبال شکستگی ستون مهره یا دررفتگی ستون مهره در کمر یا گردن ایجاد می شود. به دنبال شکستگی یا دررفتگی در مهره ها، فشار شدیدی به نخاعی که در درون مهره قرار دارد وارد شده و این فشار و ضربه میتواند موجب پارگی، له شدگی، فشردگی، کشیدگی یا خونریزی نخاع شده و به دنبال آن اندام ها فلج می شوند. اغلب این بیماران افراد جوان و سالمی هستند که به دنبال سانحه به ناگهان فلج می شوند و این امر فشارهای روحی فراوانی را به آنها وارد می کند.

علائم و عوارض قطع نخاع

شدت علائم آسیب بسته به شدت آسیب نخاع متفاوت است. ممکن است نخاع بطور کامل قطع شده و یا امکان دارد آسیب وارد نسبی باشد. علائم بر حسب اینکه قطع نخاع در کدام قسمت ایجاد شده باشد متفاوت است. عوارض و علائم ضایعه نخاعی ممکن است در ارتباط با یک یا چند مورد از مشکلات ذیل باشد:

  1. اختلالات حسی
  2. مشکلات حرکتی
  3. درد
  4. تشدید بازتاب‌ها (رفلکس‌ها) بعد از مرحله شوک نخاعی در ناحیه زیر آسیب نخاعی (در ضایعات نورون حرکتی فوقانی)
  5. مشکلات ادراری و احشایی
  6. اختلال در دستگاه تنفسی
  7. نقص عملکرد جنسی
  8. احتمال افت فشار خون در وضعیت ایستاده. زمانی‌که بیمار از یک وضعیت افقی به حالت عمودی قرار می‌گیرد ممکن است دچار افت فشار خون شود که به آن هایپوتنشن وضعیتی می‌گویند.
  9. احتمال افزایش بازتاب اتونوم (هیپررفلکسی یا دیس رفلکسی اتونومیک) بعد از مرحله شوک نخاعی
  10. امکان وجود مشکلاتی جهت تنظیم دمای بدن
  11. زخم‌های بستر یا فشاری
  12. عفونت ادراری
  13. ترومبوز وریدی عمقی بی‌حرکتی اندام‌ها از عوامل مهم اختلال در سیستم وریدی است و احتمال ایجاد ترومبوز وریدی عمقی (DVT) را افزایش می‌دهد. درصورت عدم درمان ترومبوز وریدی عمقی، احتمال آمبولی ریوی که با خطر مرگ همراه است نیز وجود دارد.
  14. احتمال آمبولی ریه
  15. مشکلات متابولیکی
  16. پوکی استخوان در زیر سطح ضایعه
  17. احتمال استخوان‌سازی غیر طبیعی در بافت نرم اطراف مفصل در زیر ناحیه آسیب (به خصوص در مفصل ران)
  18. اختلالات عضلانی و مفصلی
  19. اشکال در تنظیم درجه حرارت بدن
  20. مشکلات روحی
  21. سندروم اضافه وزن
  22. یبوست و اختلال در اجابت مزاج
تغییرات زنان پس از آسیب شدید نخاع

تغییرات زنان پس از آسیب شدید نخاع

با افزايش سن زنان به طور طبيعي يائسه مي شوند. آسيب نخاع اثر زيادي برروي يائسگي ندارد. به نظر ميرسد آسيب نخاع باعث شود يائسگي يك تا دو سال زودتر اتفاق بيفتد. همچنين برخي از علائم آسيب نخاعي مثل افزايش اسپاستيسيتي، افزايش ديس رفلكسي خود مختار و افزايش انقباض مثانه در زمان يائسگي شديد تر ميشود. علاوه بر اين ساير علائم يائسگي مثل احساس گرگرفتگي، تغييرات خلق و ناراحتي شكمي هم ديده ميشوند.

معمولاً پس از آسیب نخاعی و همچنین زایمان طبیعی امکان پذیر است. ممکن است چرخه قاعدگی به طور موقت پس از آسیب نخاعی متوقف شود؛ اما با شروع مجدد، بارداری امکان پذیر است. اگر می خواهید باردار شوید، باید برای بارداری برنامه ریزی کنید و در مورد مسائل و پیامدهای احتمالی با تیم درمانی خود صحبت کنید. آسيب نخاعي باعث جلوگيري از حاملگي نمی‌شود و در حقيقت توانايي باروري با آسيب نخاع كم نمی‌شود.

در اکثر موارد پس از ایجاد آسیب نخاعی، درجاتی از اختلال در عملکرد جنسی و هورمونی برای زنان ایجاد می‌شود که این اختلالات مانع از وقوع تخمک گذاری و سیکل قاعدگی می‌گردند؛ اما به طور متوسط حدود 6 تا 12 ماه پس از عارضه نخاعی، در 50 تا 90 درصد زنان سیکل قاعدگی به حالت اولیه خود بازگشته و عموماً هیچ تأثیری بر روند باروری نخواهد گذاشت. طبق تحقیقات انجام شده، تنها حدود 12درصد از کل زنان مبتلا به ضایعه نخاعی، دچار ناباروری می‌شوند و با توجه به این موضوع، بررسی‎های مرتبط با ناباروری در زنان مبتلا به آسیب نخاعی همانند دیگر زنان نابارور انجام می‌‌‌‌گیرد.

قبلاً تصور ميشد كه در صورت آسيب نخاع، رسيدن به مرحله حداكثر لذت جنسي (ارگاسم) امكانپذير نيست؛ اما تحقيقات نشان داده است كه اين تصور غلط است. بسياري از افراد آسيب نخاعي به مرحله لذت جنسي ميرسند. اگر چه ممكن است كيفيت و مدت ارگاسم تفاوت داشته باشد؛ اما اين مرحله براي افراد آسيب نخاعي قابل دسترسي است. برخي افراد ذكر ميكنند كه پس از آسیب نخاع براي رسيدن به اين مرحله نياز به مدت و تحريك بيشتري دارند.

تشخیص آسیب نخاعی

ممکن است پزشک با توجه به بازرسی و معاینه دقیق، تست عملکرد و حرکات احساسی و با سؤالاتی در مورد حادثه، بتواند آسیب نخاعی را رد کند؛ اما اگر فرد مجروح از درد گردن شکایت کند، به طور کامل بیدار نشود، یا علائم واضح ضعف و آسیب عصبی داشته باشد، آزمایش‌های تشخیصی اورژانس نیاز خواهد بود. این آزمون‌ها شامل موارد زیر هستند:

آدرس اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

درمان عملکرد جنسی در زنان قطع نخاع

درمان های جنسی و مدیریت باروری پس از آسیب نخاعی، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

شما می توانید برای درمان کشیدگی و پارگی تاندون مچ پا کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.


آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021


نظرات کاربران درباره این مطلب :آرزو بزرگ [ 1402-04-13 ]
با عرض سلام به دکتر فروغ من با مشکل قطع نخاع دست و پنجه نرم می کنم میخواستم تحت درمان خودتون قرار بگیرم من را راهنمایی کنید سپاس

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرگ و میر ناشی از پوکی استخوانمرگ و میر ناشی از پوکی استخوان

شکستگی های ناشی از پوکی استخوان می تواند کشنده باشد. میزان مرگ و میر ناشی از عوارض شکستگی ران در زنان با میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پستان برابر است. ... ادامه مطلب

جوش خوردگی ناقص شکستگی استخوان زانوجوش خوردگی ناقص شکستگی استخوان زانو

در صورتی که روند ترمیم شکستگی استخوان بیمار شما طبیعی و عادی نیست، جوش‌ خوردگی به شکل ناقص رخ می‌ دهد و لازم است که در اولین فرصت به یک متخصص ارتوپدی ... ادامه مطلب

ورزش درمانی در درمان پوکی استخوانورزش درمانی در درمان پوکی استخوان

دو مکانیسم جداگانه یعنی فعالیت عضلانی و تحمل وزن در حفظ تراکم استخوان طبیعی اهمیت دارد. تحمل وزن اگر چه مفید و لازم است ولی به تنهایی کافی نیست. ... ادامه مطلب

علت استفاده از کفی های طبی چیست؟علت استفاده از کفی های طبی چیست؟

کفی طبی از جمله ابزارهایی هستند که برای فراهم نمودن شرایط بهتر و مساعدتری برای رفع مشکلات پاها ساخته شده‌ اند. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465