پلی کلینیک دکتر فروغ
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / كلينيك تخصصی پا / علت گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

علت گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

درد، گرفتگی و اسپاسم عضله پشت ساق پا بر اثر اسپاسم عضلانی است که در واقع زمانی رخ می دهد که عضله به شدت منقبض می شود. این گرفتگی معمولاً در عضلات ساق پا، زیر زانو و پشت زانو ایجاد می شود. در عضله آسیب دیده احساس جمع شدگی ایجاد می‌شود و ممکن است یک توده احساس کنید. شدت این درد در افراد مختلف متفاوت است. گرفتگی عضلات پا معمولاً زمانی که شما در حال استراحت هستید (اغلب شب ها هنگام خواب) رخ می دهند و ممکن است شما را از خواب بیدار کنند. روش درمان گرفتگی عضلات پا به علت اصلی و زمینه آن بستگی دارد.

آنچه در این مطلب می خوانیم:

آنچه در این مطلب میخوانید

علت گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

دلایل گرفتگی و علت درد ساق پا هنوز مشخص نشده است. گرفتگی ماهیچه بر اثر شرایط و فعالیت های زیادی مانند موارد زیر رخ میدهد.

  1. انجام تمرینات، آسیب دیدگی، استفاده بیش از حد از ماهیچه ها
  2. بارداری: گرفتگی ماهیچه ها زمانی که موادمعدنی بدن مانند کلسیم و منیزیم کاهش یافت رخ میدهد. کاهش این مواد در خانم‌های باردار مخصوصاً در ماه های آخر بارداری شدیدتر است و باعث گرفتگی ماهیچه ها و ضعف رفتن ساق پا میشود.
  3. قرار گرفتن در معرض دمای سرد مخصوصاً آب سرد
  4. شرایط بحرانی دیگر مانند بیماری های سرخرگ یا رگ، بیماری های کلیوی، بیماری تیروئید، بیماری اسکلروسیز
  5. ایستادن بر روی جاهای نامطلوب برای مدت طولانی، نشستن طولانی مدت، خوابیدن درحالی که ساق پا در وضعیت نامناسب قراردارد.
  6. عدم وجود مواد معدنی کافی مانند پتاسیم و کلسیم در خون
  7. خشک شدن بدن به این معنی است که میزان آب بدن کم شده است.
  8. مصرف داروهای خاص مانند داروهای ضدافسردگی، داروهای ازدیاد ادرار و استاتین و داروهای استروئید

علائم گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

احساس درد ناگهانی پا نشانه اولیه بروز اسپاسم و گرفتگی عضله تلقی می‌گردد. ممکن است شدت و مدت زمان ناراحتی متفاوت باشد. احساس ناراحتی که در اثر گرفتگی عضله ساق پا بروز می‌کند به علت گرفتگی عضله است. به عبارت دیگر، عضله تحت فشار و انقباض بیش از اندازه قرار گرفته است. معمولاً این وضعیت در عضلات ساق پا رخ می‌دهد، هرچند بعضی مواقع در ناحیه کشاله ران یا کف پا هم احساس می‌شود. علاوه بر درد ناگهانی ممکن است یک برآمدگی سفت عضلانی هم زیر پوست تشکیل گردد.

تشخیص گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

معمولاً پزشک سؤالاتی را در مورد علائم عارضه از بیمار جویا خواهد شد و به معاینه پا و عضلات خواهد پرداخت. ممکن است سایر علائم مانند بی‌حسی یا ورم مورد بررسی قرار گیرند؛ زیرا این علائم نشانه گرفتگی عضله ساق پا در اثر بیماری اصلی هستند. در این صورت، برای رد و غیر محتمل شدن سایر بیماری‌ها احتمالاً به آزمایشات دیگری مانند آزمایش خون و ادرار نیاز است.

علت گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

گرفتگی عضله پشت ساق پا در خواب

گرفتگی پا در خواب عارضه‌ای شایع بوده و ممکن است در اثر عدم فعالیت در طول روز، خستگی عضلات و یا برخی عارضه‌ها اتفاق بیفتد. گرفتگی عضلات پا به اسپاسم های کنترل نشده‌ای گفته می‌شود که ممکن است دردناک باشند. این اسپاسم ها عمدتاً در عضله‌ی ساق اتفاق افتاده ولی ممکن است عضلات دیگر را نیز درگیر کنند. در بسیاری از موارد حرکات کششی ساده می‌توانند گرفتگی عضله را رفع کنند؛ ولی روش‌های دیگری برای درمان و پیشگیری نیز وجود دارند. اگر به طور مکرر دچار این مشکل می‌شوید بهتر است برای تشخیص کامل به پزشک مراجعه کنید.

درمان درد ماهیچه پشت ساق پا با ورزش و اوزون تراپی

بهترین راه برای درمان درد و گرفتگی عضلات پشت ساق پا انجام تمرینات کششی عضلات پشت ساق پا است که این تمرینات کششی به تدریج می توانند کمک کنند که آن کرامپ و کوتاهی عضلات برطرف شود. البته اجتناب از حالت هایی که درد پشت عضلات ساق پا را ایجاد می کند یعنی اجتناب از ایستادن طولانی مدت، اجتناب از نشستن در حالیکه پاها آویزان است و اجتناب از پوشیدن کفش های نامناسب بسیار مؤثر است.

نرمش های کششی مناسب درد و گرفتگی عضلات پشت ساق پا

انجام مداوم نرمش های کششی عضلات پشت ساق سه بار در روز هم ممکن است بتواند از شدت و یا تعداد حملات بکاهد. برای انجام نرمش هایی کششی درد و گرفتگی عضلات پشت ساق به فاصله 90-60 سانتیمتر دور از یک دیوار و به طرف آن بایستید. در حالی که کف پاها و پاشنه پاهای خود را بر روی زمین ثابت نگه داشته اید به طرف دیوار خم شوید بطوریکه در عضلات پشت ساق خود احساس کشش کنید. این حالت را تا وقتی می توانید حفظ کرده و سپس مجدد به حالت ایستاده و قائم برگردید. این حرکت را برای درمان درد و گرفتگی عضلات پشت ساق پا روزی سه بار و هر بار چند مرتبه تکرار کنید. این نرمش ها برای اثر کردن نیاز به 4-2 هفته زمان دارند و در این مدت باید نرمش های کششی مناسب درد و گرفتگی عضلات پشت ساق پا را به طور مداوم انجام داد.

اوزون تراپی

بهبود آسیب دیدگی در بافت های بدن به وجود جریان خون در این بافت ها بستگی دارد. بافت های بدن برای بازسازی و احیا نیاز به ویتامین، مواد معدنی و اکسیژن نیاز دارند که باید توسط خون به این بافت ها منتقل شود. اکسیژن مهم ترین ماده برای ترمیم بافت ها است. وجود تورم و التهاب در ناحیه آسیب دیده موجب کاهش جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه می شود. عدم حضور اکسیژن موجب تجمع اسید لاکتیک و منجر به درد می شود. در روش اوزون درمانی، اوزون، دار های ضد التهابی و ویتامین ها به ناحیه آسیب دیده تزریق می شود. با استفاده از بی حسی موضعی عصب ها بی حس می شوند. مواد ضد التهابی موجب کاهش درد، تورم و التهاب و در نتیجه افزایش جریان خون می شوند.
با استفاده از ویتامین و مواد معدنی بافت ها تغذیه می شوند و به بازسازی آنها کمک می شود. اوزون که یک اکسیژن غیر فعال است پس از تزریق به بافت به صورت فعال در آمده و موجب اکسیژن رسانی به ناحیه آسیب دیده می شود. تأثیر اوزون درمانی یک تا سه روز پس از انجام تزریق آغاز می شود و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل هر یک تا دو هفته تکرار می شود. روند بهبودی در بیماران بسته به شدت آسیب متفاوت است، با این حال اکثر بیماران تنها به سه تا پنج جلسه درمان نیاز دارند. بر خلاف دیگر روش های تزریقی، تزریق اوزون هیچ عوارض جانبی را برای بیماران به همراه ندارد و نتایج آن دائمی است.

 اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

پیشگیری از گرفتگی ماهیچه پشت ساق پا

موارد زیر می توانند باعث پیشگیری از گرفتگی ماهیچه ساق پا شوند:

در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.


آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021


نظرات کاربران درباره این مطلب :صادق جناب [ 1402-04-13 ]
دکتر سلام من ورزش کار هستم و خیلی طبیعی هستش که یه عالمه آسیب ورزش هم داشته باشم مطالب سایت شما در رابطه با آسیب های ورزشی بسیار جامع هست خواستم با تشکر ازتون هم یه خداقوت بگم هم انرژی بیشتر برای ادامه مسیر ممنون از مطالب مرتبت

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
عوارض و پیشگیری از پوکی استخوانعوارض و پیشگیری از پوکی استخوان

پوکی استخوان به معنای واقعی کلمه یک بیماری نیست ولی می تواند باعث ضایعات فراوان و حتی در برخی موارد مرگ شخص شود. ... ادامه مطلب

آسیب های ورزشی در دوچرخه سواریآسیب های ورزشی در دوچرخه سواری

در دوچرخه‌ سواری بعضی از قسمت‌های بدن در معرض آسیب بیشتری هستند که با شناخت قسمت های حساس می توان از آسیب های دوچرخه سواری جلوگیری کرد، مانند زانو،لگن ... ادامه مطلب

علت ابتلا به انواع بیماری های نورولوژیکیعلت ابتلا به انواع بیماری های نورولوژیکی

اختلالات مغزی مختلفی وجود دارد که می تواند ناشی از بیماری، ژنتیک یا آسیب باشد. اختلالات نورولوژیکی، تمام عملکرد مغز و سیستم عصبی و سایر سلول های رابط ... ادامه مطلب

آیا رانندگی با پروتز زیر زانو امکان پذیر است؟آیا رانندگی با پروتز زیر زانو امکان پذیر است؟

پای مصنوعی به عنوان یکی از پرکاربردترین پروتزهای اندامی انسان محسوب می شود ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465