درمان زانوی پرانتزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / كلينيك تخصصی پا / درمان های غیرجراحی در رفتگی کشکک زانو

درمان های غیرجراحی در رفتگی کشکک زانو

کشکک زانو یک استخوان مثلثی شکل است که توسط تاندون‌ها در سر جای خود قرارگرفته و توسط رباطی در شیار انتهایی استخوان‌های ران و ساق پا ثابت‌شده است و درون این شیار حرکت می‌کند. شیاری که استخوان کشکک درون آن قرارگرفته و در آن حرکت می‌کند، شیار پتلافمورال نام دارد. زمانی که استخوان کشکک زانو از درون این شیار بیرون بیاید، اصطلاحاً دررفتگی کشکک زانو رخ‌داده است. دررفتگی کشکک زانو زمانی رخ می‌دهد که کشکک زانو به‌طور کامل از درون این شیار خارج شود. این آسیب اغلب در افراد جوان که فعالیت فیزیکی بالایی دارند ایجاد می‌شود و معمولاً به این صورت اتفاق می‌افتد که درحالی‌که پای شخص روی زمین ثابت و زانوی او خم‌شده است و سپس در این حالت، با وارد شدن ضربه یا فشار کوچکی زانو پیچ می‌خورد و کشکک زانو از جای خود خارج می‌شود. در اغلب موارد، شایع‌ ترین علائم بروز آسیب که در مورد کشکک زانو گزارش می‌شود، ناپایداری کشکک زانو (انحراف یا کجی کشکک) است. ناپایداری کشکک زانو می‌تواند به علت شکل غیرعادی استخوان‌ها در مفصل زانو، ضعیف بودن عضلات اطراف مفصل زانو و لگن و یا انقباض و گرفتگی بیش‌ ازحد عضلات در قسمت کناری و خارجی زانو باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

یکی از علل اصلی مراجعه افراد به کلینیک های طب فیزیکی و توانبخشی، مشکلات و دردهای زانو است. مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ یکی از موسسات مجهز برای فیزیوتراپی زانو در تهران محسوب می‌شود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

انواع دررفتگی زانو

دررفتگی زانو با توجه به جابجایی کشکک زانو و استخوان درشت نی به پنج نوع اصلی طبقه بندی می‌شود.

دررفتگی‌های چرخشی به چهار زیر شاخه به شرح زیر تقسیم بندی می‌شود:

علل در رفتگی مکرر کشکک زانو

درمان های غیرجراحی در رفتگی کشکک زانو

علائم در رفتگی کشکک زانو

عوامل خطر دررفتگی زانو

عوامل مختلفی وجود دارند که ریسک دررفتگی زانو را افزایش می‌دهند. این موارد به شرح زیر می‌باشند:

  1. چاقی و اضافه وزن در هنگام راه رفتن فشار بسیار زیادی را به عضلات و ساختارهای زانو وارد می‌کند. در این حالت زانو ۴ برابر بیشتر از وزن طبیعی تحت فشار قرار می‌گیرد و در نتیجه افراد چاق بیشتر دچار دررفتگی زانو خواهند شد.
  2. سابقه آسیب دیدگی زانو در گذشته که باعث ناپایدار شدن یا ضعیف شدن زانو می‌شود.
  3. انجام دادن فعالیت ورزشی سنگین یا فعالیت‌هایی که تماس جسمانی بالایی دارند.
  4. کار کردن در ارتفاع یا قرار داشتن در معرض سقوط از ارتفاع.

تشخیص دررفتگی زانو

ابتدا، پزشک علائم و علت بروز دررفتگی مفصل زانو را به طور دقیق از بیمار می‌پرسد. او حتی از بیمار می‌خواهد که در مورد هرگونه آسیب‌دیدگی زانو که در گذشته به آن دچار شده است نیز کاملاً توضیح دهد. سپس از بیمار معاینه فیزیکی به عمل می‌آید که شامل معاینه زانو در حال خم و راست کردن پا می‌شود؛ این کار جهت مشاهده مسیر حرکت کشکک زانو روی شیار و بررسی امکان اصلاح راستای کشکک و حتی تثبیت آن انجام می‌شود. از آنجا که همیشه دررفتگی کشکک زانو با سایر عارضه‌ها یا آسیب‌های زانو مرتبط است، اغلب پزشک توصیه می‌کند که عکس رادیولوژی، ام‌آر‌آی و سیتی‌اسکن گرفته شود تا علاوه بر کمک به تشخیص دقیقتر دررفتگی کشکک زانو، از عدم وجود هرگونه عوارض دیگری اطمینان حاصل شود.

درمان های غیرجراحی در رفتگی کشکک زانو

جا انداختن کشکک زانو، کنترل درد، التهاب و تورم

درمان فیزیوتراپی برای عارضه دررفتگی کشکک می‌تواند پس از ارزیابی اولیه شروع شود. درمان های فیزیوتراپی رایج، شامل روش‌هایی برای کنترل درد و تورم، درمانهایی برای بهبود انقباض عضلات و عملکرد اطراف کشکک زانو و تمرین قدم برداشتن برای کمک به بیمار برای راه رفتن می‌باشد. در این شیوه درمانی پزشک با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های زیر به بهبودی سریع و هر چه زودتر بیمار کمک میکند:

عضلات چهار سر ران در قسمت بالای پا به کنترل موقعیت کشکک و یا پاتلای زانو کمک می‌کند و اگر دچار دررفتگی کشکک باشید، ممکن است این گروه عضلانی عملکردی ضعیف داشته باشند. فیزیوتراپیست تمرینات زانو را برای کمک به بهبود انقباض این گروه عضلانی به محض اینکه درد و تورم اجازه دهد، برای بیمار توصیه میکند.

اکثر تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که ضعف لگن نیز ممکن است در ایجاد دررفتگی و یا نیمه دررفتگی زانو نقش داشته باشد، بنابراین تمرینات تقویت مفصل ران نیز ممکن است به عنوان بخشی از یک برنامه فیزیوتراپی لحاظ شود. تقویت عضلات ران ممکن است بعد از چند هفته برای کمک به آماده سازی برای بازگشت به فعالیت‌ های طبیعی و یا برای ورزشکاران مورد نیاز باشد.

همچنین استفاده از تکنیک نوار درمانی که بسیاری از فیزیوتراپیست‌ها برای کنترل موقعیت کشکک زانو از آن استفاده می‌کنند، روشی مؤثر شناخته شده است. بطور کلی می‌توان گفت این نوارها، پاتلا را در وضعیت مناسب و حالت نرمال‌ تری قرار می‌دهد، در حالی که ماهیچه های اطراف زانو چگونگی عملکرد صحیح را برای نگه داشتن کشکک در جای خود یاد می‌گیرند.

همچنین ممکن است از بریس زانو برای کنترل موقعیت کشکک استفاده شود تا از دررفتگی یا برآمدگی بیشتر زانو جلوگیری شود. قبل از خرید بریس حتماً با پزشک مشورت کنید. باید با احتیاط از زانوبندهای طبی استفاده کرد؛ چراکه پوشیدن بیش از حد بریس نیز عوارض خود را دارد و حتی برای بیمار وابستگی ایجاد میکند. پوشیدن طولان مدت بریس، ماهیچه ‌ها و تاندون هایی که از زانو پشتیبانی میکنند را ممکن است ضعیف کند و زانو نتواند عملکرد درستی داشته باشد. به طور کلی باید از بریس برای فعالیت های ورزشی یا یک فعالیتی که مفاصل پا را مانند پیاده روی یا کارهای حیاط درگیر می‌کند استفاده کرد. هنگامی که در خانه هستید و استراحت می‌کنید، زانوبند نباید استفاده شود.

بعد از چهار تا هشت هفته درمان، زانو باید نسبتاً بدون درد باشد و به درستی حرکت کند. البته زمان لازم برای بهبودی کامل به عوامل مختلفی از جمله شدت آسیب‌دیدگی، سن و وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. اگر همچنان درد زانو به دلیل سابولاکس یا نیمه دررفتگی ادامه دار باشد، باید در مورد گزینه‌های دیگر درمان به پزشک مراجعه کنید.

انتخاب کفش نیز مهم است. کفش در چرخه راه رفتن نقش مهمی دارد. پوشیدن کفش مناسب و یا استفاده از آرتزهای طبی در کفش ممکن است به کنترل راه رفتن شما هنگام دویدن و کاهش فشار روی زانو کمک کند، بنابراین احتمال نیمه دررفتگی و یا دررفتگی مفصل زانو با پوشیدن کفش مناسب به حداقل می‌رسد.

درمان جراحی بی ثباتی و در رفتگی کشکک زانو

بعضی از بیماران با روش‌های درمانی ساده و یا حتی فیزیوتراپی درمان نمی ‌شوند و ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند، خصوصاً در بیمارانی که درد قابل توجهی دارند یا دررفتگی مکرر در آنها زیاد است. با دیدن وضعیت زانو با آرتروسکوپ، جراح می‌تواند حرکت و عملکرد مفصل زانو را در صورت وجود مشکلی که قابل اصلاح است ارزیابی کند. برخی از این گزینه ‌ها برای درمان جراحی شامل موارد زیر است:

در حالی که عمل جراحی میتواند ابزاری مفیدی برای کمک به مشکلات زانو باشد، مهم است که بدانید که هدف از جراحی چیست و چگونه این روش به اصلاح مشکل اساسی کمک میکند. در چندین سال اخیر، جراحی آرتروسکوپی و آزادسازی بافت های کپسولی خارج زانو برای مشکلات مبهم در زانو مؤثر شناخته شده است.در حالی که برخی از بیماران با جراحی بهبود می‌یابند، برخی دیگر با عمل جراحی ممکن است بدتر شوند. انجام عمل جراحی، بدون درک مشکل خاصی که برای اصلاح در نظر گرفته شده است، میتواند منجر به نارضایتی بیمار از عمل باشد و نتایج خوبی نداشته باشد.

بازتوانی پس از جراحی در رفتگی کشکک زانو با طب فیزیکی

توانبخشی زانو بعد از عمل یکی از مهمترین قسمت‌ های درمان است. مهم است که ماهیچه‌های خود را برای عملکرد بهتر دوباره بسازید تا از دررفتگی و نیمه دررفتگی زانو در آینده جلوگیری شود. موفق‌ترین و سریع‌ترین نتایج، حاصل از راهنمایی و نظارت یک فیزیوتراپیست با تجربه است. توانبخشی شما پس از جراحی زانو بر بازیابی کامل حرکت، قدرت و استقامت در زانو متمرکز است. با طب فیزیکی یک برنامه توان‌بخشی به منظور کمک به تقویت و انعطاف‌پذیری زانو و عضلات اطراف آن به شما ارائه می‌شود. فیزیوتراپی همچنین به بازیابی دامنه حرکتی در زانو نیز کمک می‌کند. تمرینات سبک تحمل وزن، مانند بلند کردن پا نیز به تقویت عضلات اطراف زانوی آسیب‌دیده کمک می‌کنند. پزشک ممکن است انجام برخی حرکات کششی و تقویتی ساده را برای انجام در منزل بین جلسات درمانی به شما آموزش دهد. فیزیوتراپی ممکن است به مدت ۶ تا ۸ هفته و هر هفته یک مرتبه یا تا زمانی که شکستگی کشکک زانو به طور کامل بهبود یابد ادامه داشته باشد.

 آدرس صفحه اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

عوارض دررفتگی زانو

با توجه به شدت آسیب دیدگی زانو احتمال بروز عوارض جانبی در این اختلال افزایش پیدا می‌‌کند که برخی از آنها به شرح زیر می‌باشند:

بیوفیدبک به شما این توانایی را می ‌دهد که روش‌ های جدیدی را برای کنترل بدن، بهبود وضعیت سلامتی و یا عملکرد فیزیکی تمرین کنید. این روش در صورت تشخیص موثر بودن، در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ قابل انجام می باشد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.


آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021


نظرات کاربران درباره این مطلب :سارینا سعادت [ 1402-04-14 ]
من شخصا از مطالبی خیلی خوشم میاد که درمان های غیر جراحی رو شرح میدن ممنون بابت مطلبتون

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
کدام ارتزها در درمان عقب زدگی زانو تأثیرگذارند؟کدام ارتزها در درمان عقب زدگی زانو تأثیرگذارند؟

عقب زدگی زانو یکی از این آسیب های کمتر شناخته شده زانو است. عقب زدگی زانو که اصطلاح علمی آن ژنو رکورواتوم است ... ادامه مطلب

متوکاربامول دارویی برای کمر درد و گرفتگی عضلات کمرمتوکاربامول دارویی برای کمر درد و گرفتگی عضلات کمر

متوکاربامول جز دارو های شل کننده عضلانی است با نام تجاری روباکسین که عمده مصرف آن در گرفتگی های عضلات در بیماری های مختلف از جمله پارکینسون است. این دارو روی خود عضله اثر مستقیمی ندارد بلکه با مسدود کردن اعصابی که باعث انقباض عضله می شوند تاثیر خود را می گذارند. ... ادامه مطلب

علت و علائم گرفتگی رگ گردنعلت و علائم گرفتگی رگ گردن

سفت شدن گردن معمولاً با درد و دشواری حرکت گردن مشخص می شود، به ویژه هنگامی که سعی می کنید سر را به پهلو بچرخانید. همچنین ممکن است با سردرد، گردن درد ... ادامه مطلب

عوارض و آسیبهای بیماری ام اس بر بدن چیست؟عوارض و آسیبهای بیماری ام اس بر بدن چیست؟

مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis)، ام اس یا به اختصار MS یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که علائم خاصی ‌را در سراسر بدن ایجاد می کند ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465