پیشگیری از واریس

واریس که عارضه ای بی ضرر برای سلامتی بوده و تنها با ایجاد عروق قابل مشاهده بر روی پوست پا، از لحاظ زیبایی فرد را دچار مشکل می کند، با استفاده از روشهای لیزری و استفاده از جوراب واریس قابل بهبود و درمان می باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
عروق واریسی به عروقی گفته میشود که بزرگ هستند و به رنگ آبی روی سطح پوست دیده میشوند این عروق معمولا حالت پیچ خورده دارند و زیر سطح پوست به صورت برجسته هستند به نحوی که قابل لمس هستند و باعث بروز درد و ناراحتی میشوند. این وضعیت به ندرت قبل از سن ۲۵سالگی دیده بهوجود میآیند. اما با بالا رفتن سن بیشتر به چشم میآیند. رگهای عنکبوتی یک نوع دیگر از سایر عروقی هستند که ظاهر ناسالمی دارند.
این عروق کوچک تر از عروق واریسی هستند و بهصورت خوشه متعددی بهوجود میآیند که روی سطح پوست در جهات مختلفی پخش میشوند. این عروق به رنگ قرمز یا ارغوانی دیده میشوند.
واریسی شدن عروق به دنبال یک بیماری که نارسایی عروق نام دارد به وجود میآید. عروق واریسی اغلب برجسته هستند و حالت پیچ خوردگی دارند که در اندامهای تحتانی قابل مشاهده هستند. عروق واریسی رگهای ناسالمی هستند که به علت افزایش فشار درون عروق عمیق پا به وجود میآیند.در صورتی که این اختلال درمان نشود وضعیت به وجود آمده حادتر خواهد شد.
واریسی شدن عروق
بدن شما در پاسخ به افزایش فشار ایجاد شده به تولید عروق ناسالم جدید میپردازد که اغلب در نزدیکی سطح پوست قرار دارند به این وضعیت واریسی شدن عروق گفته میشود.
عواملی که باعث واریس می شوند
واریسی شدن عروق یک بیماری ژنتیکی هست یعنی اگر پدر یا مادر شما دچار این اختلال باشند احتمال اینکه شما نیز دچار واریس شوید وجود دارد، آشنایی با سابقه پزشکی خانوادگی و ابتلا به واریس و بیماری عروقی به شما کمک میکند اقدامات پیشگیری کننده از قبیل ورزش کردن و حفظ تناسب را در اولویت قرار دهید
برخی مشاغل خاص باعث میشوند که احتمال واریسی شدن عروق افزایش پیدا کند به عنوان مثال برخی از مشاغلی که فرد باید به مدت طولانی روی پاهای خود بایستد از قبیل: پیشخدمتها، فروشندگان و معلمین بیشتر از سایرین در معرض خطر واریس قرار دارند.
مستندات نشان میدهد که زنان به ویژه زنان باردار بیشتر در معرض خطر واریس قرار دارند. افزایش سن، بارداری، تابش نور خورشید و تغییرات هورمونی یا وارد شدن آسیب نیز از دیگر دلایل بروز عروق عنکبوتی هستند.

شناسایی واریس
با بزرگ شدن عروق غلط برگشتن جریان خون به پاها به اعصاب مجاور فشار وارد میکنند و باعث بروز درد و ناراحتی میشوند. در این حالت شما احساس میکنید که پاهایتان وزن بسیار زیادی را تحمل میکند یا ممکن است احساس کنید که پاهای شما خسته هستند، این علائم و نشانهها معمولا در انتهای روز به ویژه اگر به مدت طولانی ایستاده باشید یا در گرما قرار داشته باشید بیشتر احساس خواهند شد. از واریس شدن عروق تحت عنوان نارسایی عروق نیز یاد میشود.
عوارض واریس
در صورتی که واریس درمان نشود میتواند باعث به وجود آمدن عوارض زیر شود:
- در صورتی که بیش از حد به رگ فشار وارد شود گاهی اوقات پاره میشود یا میترکد باید خونریزی خواهد شد باعث خونریزی خواهد شد.
- گردش نامناسب خون میتواند باعث به وجود آمدن زخمهایی شود که یا خوب نمیشوند یا دیر بهبود پیدا میکنند.
- گردش نامناسب خون میتواند باعث تجمع مایعات در پاها شود و سلولهای خونی به تولید یک نوع ماده شیمیایی بپردازند که هموسیدرین نام دارد و باعث میشود رنگ پوست قرمز شود.
- مشکل دیگری که ممکن است در اثر واریس ایجاد شود، بیحسی یا گزگز دست و پا است. هنگامی که رگهای یک عضو دچار مشکل میشوند، خونرسانی و به طبع، اکسیژنرسانی به آن ناحیه کاهش مییابد. نتیجه این وضعیت، بی حس شدن یا گرفتگی عضلات پا یا دست است. البته دست و پا تنها اعضایی نیستند که ممکن است دچار واریس شوند، برای مثال رگهای صورت نیز میتوانند درگیر این مشکل شوند.
چگونه می توان از واریس رگ ها جلوگیری کرد؟
برخی از مواردی که باعث بروز بیماری رگها یا واریسی شدن آنها میشوند قابل تغییر نیستند یعنی شما نمیتوانید از آنها اجتناب کنید. به عنوان مثال شما نمیتوانید ساختار ژنتیکی خود را تغییر دهید یا جنسیت خود را عوض کنید اما میتوانید با رعایت موارد زیر به بهبود خود کمک کنید.
- همیشه تناسب اندام داشته باشید زیرا اضافه وزن و چاقی به دریچه رگها فشار وارد میکند.
- به طور منظم ورزش کنید زیرا ورزش کردن به ساق پا فشار وارد میکند و این امر باعث میشود که خون به سمت قلب برگردد مگر آنکه دریچه رگها درست عمل نکند.
- از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند خودداری کنید هیچ گونه شواهد و مدارکی وجود ندارد که نشان دهد پوشیدن این مدل کفش باعث بروز واریس میشود اما میتواند به رگها فشار بیاورد و از میزان فعالیت عضلات ساق پا بکاهد و باعث واریسی شدن رگها شود.
- از ایستادن و نشستن به مدت طولانی خودداری کنید زیرا نداشتن فعالیت جسمانی میتواند باعث کاهش گردش خون و تجمع خون در پاها شود. سعی کنید هر یک ساعت یک بار بلند شوید و کمی راه بروید.
- نارسایی عروق پاها نادیده نگیرید و همیشه پاهای خود را به منظور بروز علائم و نشانههای واریس بررسی کنید. اگر در خانواده شما سابقه نارسایی رگها وجود دارد احتمال آنکه شما نیز دچار این اختلال شوید مطرح خواهد شد.
بهعلاوه راهکارهای دیگری نیز وجود داردند که عبارتاند از:
- ورزش کنید: هرقدر عضلات پای شما قویتر باشند، احتمال ضعیف شدن دریچههای رگها و تجمع خون در پاها کمتر میشود.
- پاهای خود را در بازههای زمانی مختلف بالا ببرید: قرار دادن پاها بالاتر از قلب، به بازگشت خون از پاها به سوی قلب کمک کرده و از فشار وارده به دیواره رگها میکاهد.
- اگر برای مدت طولانی مینشینید، لازم است هر ۳۰ دقیقه یک بار بلند شوید و کمی قدم بزنید. انقباض عضلات پای شما هنگام راه رفتن، به بازگرداندن خون به سوی قلب و کاهش فشار وارده بر دیواره رگها کمک میکند.
- اگر برای مدت طولانی میایستید، لازم است هر ۳۰ دقیقه یک بار به خودتان استراحت بدهید. بیحرکت ایستادن، فشار زیادی را بر رگهای پای شما وارد میکند.
- از حمام طولانی مدت در وان آب داغ بپرهیزید. دمای بالا باعث گشاد شدن عروق و تجمع خون بیشتر درون رگها میشود.
جوراب واریس
جمله معروفی هست که میگوید: جوراب واریس دارویی ست که می پوشیم. این جوراب استاندارد فشار مشخصی را از ناحیه مچ پا تا بالای کشاله ران وارد می کند .این فشار ازمچ به سمت بالای پا به صورت تدریجی کممیشودو کاهش تدریجی فشار در طول پا باعث بهبود جریان خون سیاهرگی از پا به سمت قلب میشود. به دلیل همین مکانیزم اثر به آنها جوراب فشاری هم گفته می شود.
این جورابها با اعمال فشار مداوم، تا حدی اثر ناشی از ضعف دریچههای رگهای پا را کاهش میدهند و به بازگشت جریان خون به قلب کمک میکنند. در نتیجه، تورم در بخشهای پایینی پا کاهش یافته و از لخته شدن خون جلوگیری میشود.البته با وجود پوشیدن این جوراب ها ممکن است باز هم عروق واریسی و عنکبوتی خود را ببینید. توجه داشته باشید که پیش از خرید جوراب واریس لازم است حتماً با یک متخصص مشورت کنید تا جورابی با اندازه و فشار مناسب را به شما پیشنهاد کند.
انواع جوراب واریس
برای اثربخشی بهتر است نوع جورابواریـس با راهنمایی پزشک مشخص شود. نوع جوراب بر اساس فشار وارده در ناحیه مچ، ارتفاع جوراب، جنس الیاف و پنجه باز یا بسته بودن جوراب تعیین می شوند. جوراب های واریس دارای فشارهای متفاوتی هستند که از کلاس فشار ۱ تا فشار ۴ به تشخیص پزشک معالج تجویز میشود.
قد جوراب هم میتواند در عملکرد آن موثر باشد. جورابهای زیر زانو با فشار کم برای استفاده روزمره، جوراب نیمه ران بیشتردر دوره نقاهت و بعد از جراحی واریس و دیگر عملهای جراحی استفاده میشوند. جوراب شلواری و انواع دیگر جوراب ها نیز در بازار موجودند .
جوراب واریس را چه زمانی در روز بپوشیم؟
جوراب واریس برای کاهش میزان تورم و پادرد به افراد توصیه میشود. بهتر است صبحها پیش از بلند شدن از رختخواب و شروع امور روزمره، جوراب را بپوشید و تا زمانیکه فعالیت در حالت ایستاده و یا در حالت پشت میزنشینی دارید ، از جوراب استفاده کنید. نیازی به پوشیدن جوراب در حالت دراز کش و هنگام ورزش ندارید.
در ضمن اگر در مشاغلی مثل کادر درمانی اشتغال دارید و برای مثال شیفت کار شما بعدازظهر یا شب است قبل از شروع شیفت کاری ۱۰ دقیقه پاهای خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید و سپس جوراب بپوشید.
جوراب واریس در بارداری
واریس در دوره بارداری با توجه به تغییرات هورمونی و وزن ایجاد میشود برای کاهش احساس سنگینی، درد پا و همینطور جلوگیری از تشدید ورم پا به خانمهای باردار توصیه میشود در طول روز جوراببارداری بپوشند.
جوراب واریس در بیماران مبتلا به لخته خون در پا
اگر بیمار ورم پا داشته باشد پوشیدن جوراب طبی واریس با ایجاد فشار مناسب و بهبود جریان خون به کاهش ورم پا کمک می کند.
علت پوشیدن جوراب واریس بعداز سزارین
پس از زایمان خطر لخته شدن خون در مادران وجود دارد لذا هر اقدامی که بتواند به پیشگیری از این مشکل کمک کند توصیه می شود. پس از سزارین با توجه به شرایط مادر، درد و اذیت جای بخیه و مسئولیتهای جدید نوزاد ، عادت به شیردهی و …. مادر ممکن است تحرک کافی بدنی نداشته باشد و همچنین نخوردن مایعات کافی و تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی در بدن مادر باعث می شود خطر بروز لخته خون در این دوره بیشتر شود. از اینرو معمولا متخصصان زنان به مادران بخصوص در سن بالای ۳۵ سال و مادران با وزن بالا توصیه به استفاده از جورابواریس میکنند.
عوارض جوراب واریس چیست؟
- قسمت بالایی جوراب که نوار سیلیکونی است میتواند باعث ایجاد حساسیت پوستی به صورت جوش و تاول شود.
- در دراز مدت جوراب های با فشار بالا خصوصا کلاس فشار ٣و۴ ممکن است باعث تحلیل رفتن عضله ساق پا شود به همین خاطر توصیه می شد جــوراب را فقط در مواقع کارهای ایستاده یا نشسته طولانی بپوشید.
- خارش پوستی از عوارض نسبتا شایع جوراب است.
اگر در کودک خود نشانه های چرخش انگشتان پا به سمت داخل را مشاهده میکنید لازم است به کلینیک ارتوپدی فنی مراجعه نمایید. در مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ، پس از تشخیص پا کبوتری علت ایجاد آن، ارزیابی میشود و ببرسی میگردد که آیا کودک نیاز به درمان دارد یا خیر و اگر اقدامات درمانی لازم بود؛ در همین مرکز تجویز میگردد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف
تلفن : 66576424 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .